De la 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi au primit omologarea de tip folosind Procedura de Testare a Autovehiculelor Ușoare Armonizată la Nivel Mondial (WLTP), care este o procedură nouă, mai realistă de măsurare a consumului de carburant și emisiilor de CO2. În cazul autoturismelor, de la 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui complet Noul Ciclu de Conducere European (NEDC), procedura anterioară de testare.

Ciclul de conducere WLTP („Procedura de Testare a Autovehiculelor Ușoare Armonizată la Nivel Mondial”) abordează principalele motive pentru care NEDC („Noul Ciclu European de Conducere”) a fost criticat. Concret, profilul noului ciclu de conducere WLTP corespunde într-o mai mare măsură conducerii de zi cu zi și nu este măsurat doar pentru un autovehicul de bază, ci ia în calcul și influența dotărilor opționale suplimentare.

 

Ca urmare a condițiilor de testare mai realiste, consumul de carburant și emisiile de CO2 măsurate conform WLTP sunt în multe cazuri mai mari comparativ cu cele măsurate conform NEDC. Consumul zilnic al unui autovehicul depinde în mare măsură de profilul individual de utilizare și de mediul și modul de conducere: oraș, drumuri accidentate sau autostrăzi. Aceste diferențe sunt reprezentate mai bine în cazul ciclului de conducere WLTP. În loc să calculeze numai valorile „urban, extra-urban și mixt” (conform R (CE) nr. 715/2007 și 692/2008) pe baza unui profil de conducere mai teoretic, WLTP furnizează 4 valori individuale pentru profiluri de călătorie diferite prestabilite (mic, mediu, mare și foarte mare) care se bazează pe studii statistice și analiza profilurilor utilizatorilor și a valorilor medii. În plus, ciclul de conducere WLTP este mult mai dinamic decât NEDC și reflectă niveluri mai mari de accelerare, o viteză medie și o viteză maximă mai mari.

 

Cu toate acestea, încă se solicită, din punct de vedere legal, publicarea consumului și carburant și a valorilor emisiilor în conformitate cu NEDC. Aceste valori sunt calcule retrospective de la valorile măsurate în conformitate cu WLTP.