Skip To Content
Noul Opel Astra şiCo.

Noul Opel Astra şi Co.: Plăcere multimedia pentru toți

 
  • Modern și conectat: Sisteme multimedia compatibile cu Apple CarPlay și Android Auto în
  • toate vehiculele de pasageri Opel
  • Internet pentru vehicule: Opel, un pionier în segmentul vehiculelor pentru pasageri în 2012,
  • cu IntelliLink
  • Când radioul a plecat în turneu: 1938 Admiral, primul Opel cu radio la bord
  • În onoarea „wireless“: Ziua Mondială a Radioului pe 13 februarie

Blues, rock, pop, hip-hop – stiluri muzicale complet diferite, dar care au un lucru în comun: inspiră

oamenii și declanșează emoții. Și unde ascultă majoritatea oamenilor muzică? În mașină! În

prezent, sistemele multimedia de ultimă generație, cum este cel din Opel Astra, câștigător al

premiului „Volanului de aur 2022“1, asigură sunet și divertisment optim. Acestea sunt deja standard

pe multe modele Opel și oferă conectivitate de top, fiind dotate cu Apple CarPlay și Android Auto,

precum și cu numeroase opțiuni pentru personalizare și navigație de ultimă generație. Dar când a

debutat radioul în vehiculele Opel? Și ce evoluții în premieră au contribuit la dezvoltarea

producătorului german? În onoarea „Zilei Mondiale a Radioului“ care va avea loc pe 13 februarie,

ne uităm în trecut.

Bucură-te de muzică pe drum: Opel introduce radioul în Admiral și Kapitän

Ziua Mondială a Radioului este sărbătorită din anul 2012 – în amintirea înființării Radioului Națiunilor Unite, pe 13 februarie 1946. Cu toate acestea, divertismentul „wireless“ s-a născut la începutul secolului XX; în Germania, primul post de radio a intrat în funcțiune în anul 1923. La acea vreme, Fritz von Opel, un nepot al fondatorului companiei, Adam Opel, era, de asemenea, un pionier al radioului, implicat în înființarea „Serviciului de radiodifuziune german de sud-vest“. 

 

Aproape simultan, în SUA a fost introdus primul radio în vehicul. Opel a oferit pentru prima dată un radio în vehicul în anul 1938, ca accesoriu pentru Admiral, montat inițial sub panoul de bord, lângă podea. După numai un an, cu ocazia lansării modelului Kapitän, Opel oferea opțional radioul Blaupunkt, integrat în panoul de bord. Sunetul nu mai venea din zona picioarelor, ci din mijlocul vehiculului, astfel încât pasagerii se puteau bucura de hituri precum „Over the Rainbow“ de Judy Garland.

 

1 AUTO BILD ediția 45/2022 și BILD am SONNTAG ediția 46/2022, categoria „Cea mai bună mașină până în 50.000 euro“.

Inovații pentru toți: VHF, antenă de geam și radio realizate de Opel

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și în anii următori ai „miracolului economic german“, dezvoltarea ulterioară a radiourilor auto și recepției a fost accelerată. VHF a fost introdus în Europa în anul 1949. Radiourile din modelele Opel dispun de această recepție de pionierat încă din prima jumătate a anilor 1950. Crezul Opel a fost întotdeauna acela de a face inovațiile accesibile tuturor. Astfel, la sfârșitul anilor 1960, vehiculele Opel ofereau recepție stereo. La jumătatea anilor 1970, producătorul auto a lansat propria gamă de radiouri marca Opel, în versiunile Standard, Comfort și Luxury – cea din urmă având casetofon. 

 

Începând cu anul 1971, Opel a oferit noua antenă de geam ca opțiune, inițial pe modelele de top Admiral și Diplomat. Potrivit companiei la acea vreme, recepția era „egală, în multe cazuri superioară, cu cea a antenelor convenționale cu tijă“. Parbrizul era suport pentru montarea antenei, antena însăși având forma unui inel abia perceptibil în jurul perimetrului. Acest lucru însemna că proprietarii nu mai aveau de ce să-și facă griji cu privire la deteriorarea antenei cu tijă, care era mai expusă. 

 

În 1977, toate radiourile Opel au primit informații despre trafic – o inovație tehnologică prin care conducerea a devenit mai relaxată și timpul în trafic a fost redus, atenția șoferului fiind atrasă direct de anunțurile radio (chiar dacă în acest timp era ascultată o casetă). 

 

Recepția radio s-a îmbunătățit și mai mult în deceniul următor. În anul 1981, Opel a lansat primul său radio auto cu control automat al volumului și, în 1988, a fost introdus RDS (Radio Data System), care permitea radiourilor auto să afișeze informații suplimentare despre postul curent și rapoarte de trafic.

CARIN: Saltul de la radio la sistemul de navigație cu ghidare rutieră

Dacă până în acel moment șoferii depindeau de hărțile rutiere tipărite și raporturile de trafic de la radio ca să-și planifice călătoriile, în 1995, Opel a fost primul producător auto care a prezentat un model de clasă medie cu un sistem de navigație complet integrat, în Vectra. „Sistemul de navigație și informare pentru vehicule (CARIN)“, dezvoltat de Philips, oferea pasagerilor informații vizuale și acustice despre traseu. Materialul cartografic era stocat pe CD, în timp ce poziția vehiculului era determinată de interacțiunea tehnologiilor GPS, recepția semnalelor prin satelit și senzorii ABS ai roților. Cu a doua generație „Carin 440“ de pe Opel Astra, navigația a intrat în clasa compactă în anul 1998. 

 

În același timp, dezvoltatorii au lucrat continuu la îmbunătățirea calității sunetului. Datorită transmisiei audio digitale (DAB), zgomotul și interferențele similare au devenit de domeniul trecutului. Recepția radio digitală permite recepționarea clară a unui număr mai mare de posturi și acum este standard în toate vehiculele de pasageri Opel și în majoritatea vehiculelor comerciale.

De la IntelliLink la Multimedia: Internetul ajunge în vehiculele Opel

În anul 2012, începe epoca internetului în vehiculele Opel. Marca a introdus noul sistem de infotainment IntelliLink în Opel ADAM și a devenit astfel un pionier în segmentul vehiculelor mici. IntelliLink a integrat funcțiile smartphone Apple iOS și Android. AUTO BILD și COMPUTER BILD au acordat „Premiul pentru mașini conectate“ sistemului de pionierat Opel. În 2014, Apple și Google au prezentat pentru prima dată Apple CarPlay și Android Auto; iar în anul următor, Opel a prezentat a doua generație IntelliLink – compatibil acum cu Android Auto și Apple CarPlay. 

 

În prezent, modelele Opel dispun de sisteme multimedia de ultimă generație, echipate cu recepție digitală DAB+. Apelurile telefonice hands-free, operarea prin intermediul ecranului tactil sau comenzile vocale, precum și integrarea wireless a smartphone-urilor, sunt doar câteva dintre numeroasele posibilități pe care le oferă modelele actuale, de la Opel Mokka la Opel Grandland și Opel Astra. Astfel de tehnologii pot fi operate intuitiv, cu ajutorul interfeței digitale de ultimă generație Opel Pure Panel. Bazele pentru toate acestea au fost puse de radio, motiv pentru care Opel sărbătorește „Ziua Mondială a Radioului“ pe 13 februarie.

Despre Opel

Opel este unul dintre cei mai mari producători auto europeni și lider în reducerea emisiilor de CO2 datorită ofensivei sale extinse de electrificare. Compania a fost fondată de Adam Opel în Rüsselsheim, Germania, în 1862 și a început să construiască automobile în 1899. Opel face parte din Stellantis NV, un lider global creat pentru noua eră a mobilității durabile ca urmare a fuziunii dintre Groupe PSA și Grupul FCA în ianuarie 2021. Împreună cu marca sa soră britanică Vauxhall, compania este reprezentată în peste 60 de țări de pe tot globul, continuând să pătrundă pe noi piețe internaționale. În prezent, Opel își implementează în mod constant strategia de electrificare pentru a asigura succesul durabil și pentru a se asigura că cerințele viitoare de mobilitate ale clienților sunt îndeplinite. Până în 2024, va fi disponibilă o variantă electrificată a fiecărui model Opel. Începând cu 2028, Opel se va concentra în întregime pe vehiculele electrice în Europa.

Persoana de contact:

 

Rodica Ionescu

PR Manager TRUST MOTORS

 

Tel:  0751 011 104

E-mail: rodica.ionescu@trustmotors.ro