Skip To Content
21 ianuarie 1899: Opel a început să producă automobile în urmă cu 125 de ani

21 ianuarie 1899: Opel a început să producă automobileîn urmă cu 125 de ani

  • Începutul unei ere: Semnarea contractului din 1899 a făcut din Opel un producător de automobile
  • Cele mai bine vândute produse „made in Rüsselsheim“: Opel Astra și Astra Sports Tourer
  • Aniversare sub semnul electromobilității: Variantă electrică pe baterii pentru fiecare linie de automobile Opel în 2024

2024 este un an special pentru Opel, sub semnul electromobilității. Pentru prima dată în istoria mărcii, fiecare model va avea o variantă electrică pe baterii - mai ales noul Opel Astra Sports Tourer Electric, unul dintre primele break-uri electrice pe baterii de pe piață. Cu toate acestea, compania a pus bazele unei mobilități pe patru roți accesibile, inovatoare și de viitor în urmă cu 125 de ani. În data de 21 ianuarie 1899, Wilhelm Opel, fiul fondatorului companiei, Adam Opel, a semnat un contract cu lăcătușul Friedrich Lutzmann pentru a cumpăra Motorwagenfabrik (fabrica de automobile) a acestuia, semnalul de start pentru producția de automobile la Opel. Acest lucru a marcat începutul unei noi ere care avea să scrie istorie mai departe de Rüsselsheim. Producător de mașini de cusut și de biciclete de succes până atunci, Opel s-a aventurat astfel pe un teritoriu necunoscut pentru companie cu exact 125 de ani în urmă.

 

De atunci, peste 75 de milioane de autovehicule Opel au părăsit uzinele de producție din întreaga Europă. Unul dintre cele mai bine vândute modele actuale provine din Rüsselsheim: cea mai recentă generație a modelului Opel Astra. În timp ce Opel marchează cea de-a 125-a aniversare în producția de automobile și își stabilește direcția pentru viitor, modelul inovator de clasă compactă iese astăzi de pe linia de asamblare cu tehnologii avansate și sisteme de propulsie electrificate, fără emisii locale.

 

Directorul general Opel, Florian Huettl: „La fel ca Opel de acum 125 de ani, ne aflăm acum la începutul unei noi ere. Atunci, compania a devenit un pionier, intrând în era automobilelor. În prezent, Opel este un pionier în domeniul electric, oferind mobilitate individuală fără emisii la nivel local, adaptată, de asemenea, pentru utilizarea zilnică. Cum ar fi noul Astra Sports Tourer Electric. La fel ca primul automobil Opel, și acest automobil provine din Rüsselsheim. Suntem mândri de această moștenire și, prin urmare, vom sărbători aniversarea a 125 de ani în producția de automobile la Opel sub semnul electromobilității“.

 

Sfârșitul anilor 1890: De la mașini de cusut și biciclete la automobile

 

Povestea de succes a companiei Opel a început în 1862. Adam Opel a construit prima sa mașină de cusut în Rüsselsheim, punând astfel bazele companiei. În scurt timp, Opel s-a transformat într-unul dintre cei mai mari producători de mașini de cusut din Germania, cu exporturi în toată Europa. Odată cu bicicleta, Opel a obținut următorul succes. Prima bicicletă de un penny a fost construită la Rüsselsheim în 1886, făcând din Opel unul dintre primii producători de biciclete din Germania. În anii 1920 - concomitent cu activitatea auto - Opel a devenit cel mai mare producător de biciclete din lume, un succes pentru care au fost responsabili fiii fondatorului companiei.

 

De asemenea, ei sunt cei care au făcut schimbarea fundamentală către transportul motorizat pentru compania Opel. Din cauza declinului afacerii cu biciclete din anii 1890, frații Opel căutau produse noi și au descoperit automobilul. Fritz și Wilhelm Opel au vizitat primul Salon auto german din Berlin în 1897 și l-au întâlnit acolo pe Friedrich Lutzmann. Maestrul lăcătuș producea automobile încă din 1894 și, prin urmare, avea experiența pe care frații Opel o căutau. Acesta i-a invitat pe frații Opel la fabrica sa din Dessau, unde Fritz și Wilhelm au recunoscut imediat potențialul pentru producția de automobile pe care Lutzmann îl oferea.

 

Deși toți cei implicați s-au gândit inițial la o colaborare, frații Opel i-au făcut apoi lui Lutzmann o ofertă atractivă pentru întreaga producție, inclusiv terenul, clădirea și echipamentele din atelier. În data de 21 ianuarie 1899, Wilhelm Opel și Friedrich Lutzmann au semnat contractul pentru un preț de achiziție de 116 887 mărci, iar fabrica a devenit proprietatea Opel.

 

Întreaga companie, inclusiv angajații și utilajele, a fost mutată din Dessau la sediul Opel din Rüsselsheim. Lutzmann însuși a fost numit director de vânzări al Adam Opel Motorfahrzeug-Fabrik.

 

Preluarea producției și a brevetelor a însemnat că Opel a câștigat imediat ani de experiență în construcția de autovehicule. Din acel moment, Lutzmann și angajații selectați, aduși din producția de biciclete Opel, au fabricat automobile sub numele Opel într-o clădire special construită. Primele reclame pentru noile modele au apărut încă din primăvara anului 1899 și anunțau: „Automobilele Opel sunt cele mai bune“.

 

O realizare de pionierat la Rüsselsheim: noul Astra Sports Tourer Electric

 

Dacă în urmă cu 125 de ani Opel-Patentmotorwagen System Lutzmann a fost o realizare de pionierat, fiind primul automobil din Rüsselsheim, astăzi este vorba de ultima generație a bestsellerului Opel Astra, care este proiectat, dezvoltat și fabricat aici. Modelele de top electrificate, deosebit de dinamice, Astra GSe și Astra Sports Tourer GSe (consum de combustibil conform WLTP[1]: 1,3 l/100 km, emisii CO2 30-29 g/km) ies de pe linia de asamblare din Rüsselsheim, împreună cu noul Astra Sports Tourer Electric. Breakul de clasă compactă complet electric, unul dintre primele de acest tip, a fost prezentat în premieră mondială la ediția de anul trecut a IAA Mobility, impresionând pe toată lumea prin design, confort și spațiu, dar mai ales prin performanțele sale. Motorul electric livrează 115 kW/156 CP și un cuplu maxim puternic de 270 Nm. Și, în timp ce multe alte mașini electrice sunt limitate la 150 km/h sau 160 km/h, noul Astra Sports Tourer Electric poate atinge o viteză maximă de 170 km/h. Este posibilă o autonomie de până la 413 km (WLTP[2]) cu o singură încărcare a bateriei. De asemenea, sunt disponibile tehnologii de ultimă generație, cum ar fi sistemul Intelli-Lux LED Pixel Light, cu 168 de elemente LED, lider în clasa sa, și sistemul Intelli-Drive 2.0 cu schimbare semiautomată a benzii de rulare și adaptare inteligentă a vitezei.

 

La 125 de ani de la începerea producției de automobile în Rüsselsheim, Opel și clienții săi se îndreaptă spre viitor fără emisii locale, cu vehicule plăcute la condus și adaptate pentru utilizarea zilnică. Anul 2024 va fi marcat de această aniversare majoră și de continuarea călătoriei Opel către electrificare, însoțită de festivități, precum și de noi modele inovative.  Mai multe informații despre anul aniversar vor urma în curând.

 

1 Valori determinate prin utilizarea metodei de testare mai realiste WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), care înlocuiește procedura de testare NEDC (New European Driving Cycle). Consumul, emisiile de CO2 și autonomia unui vehicul nu depind doar de utilizarea eficientă a energiei de către vehicul, ci sunt influențate și de stilul de conducere și de alți factori non-tehnici. Informațiile privind consumul și emisiile nu se referă la un vehicul individual și sunt destinate exclusiv pentru a permite comparații între diferitele tipuri de vehicule.

2 Valori ale intervalului determinate în conformitate cu metodologia procedurii de testare WLTP [R (CE) nr. 715/2007, R (UE) nr. 2017/1151]. Autonomia reală poate varia în condiții cotidiene și depinde de diverși factori, în special de stilul personal de conducere, caracteristicile traseului, temperatura exterioară, utilizarea încălzirii și a aerului condiționat și a precondiționării termice.

Despre Opel

Opel este unul dintre cei mai mari producători auto europeni și lider în reducerea emisiilor de CO2 datorită ofensivei sale extinse de electrificare. Compania a fost fondată de Adam Opel în Rüsselsheim, Germania, în 1862 și a început să construiască automobile în 1899. Opel face parte din Stellantis NV, un lider global creat pentru noua eră a mobilității sustenabile. Împreună cu marca sa soră britanică Vauxhall, compania este reprezentată în peste 60 de țări de pe tot globul, continuând să pătrundă pe noi piețe internaționale. În prezent, Opel își implementează în mod constant strategia de electrificare pentru a asigura succesul durabil și pentru a se asigura că cerințele viitoare de mobilitate ale clienților sunt îndeplinite. Până în 2024, va fi disponibilă o variantă electrificată a fiecărui model Opel. Începând cu 2028, Opel se va concentra în întregime pe vehiculele electrice în Europa.

Persoana de contact:

 

Rodica Ionescu

PR Manager TRUST MOTORS

 

Tel:  0751 011 104

E-mail: rodica.ionescu@trustmotors.ro