Skip To Content
Încărcare & Autonomie

Încărcarea și autonomia mașinii tale electrice

Încărcare flexibilă pe drum sau acasă

Tot ce trebuie să știi despre încărcarea mașinii tale electrice

Încarcă-ți cunoștințele aici

Cum rămâi mobil cu mașina ta electrică? Pur și simplu prin încărcarea bateriei în mod regulat! Cât de ușor este, ce opțiuni diferite sunt disponibile, de ce trebuie să ții cont, cât de des este mai bine să încarci și cât timp ar trebui să planifici pentru asta? Obține toate răspunsurile aici.
Diferența dintre curentul direct și curentul alternativ

Aproape toate aparatele noastre de uz casnic sunt alimentate cu curent alternativ, deoarece acesta este curentul furnizat de rețeaua europeană. Cu toate acestea, dispozitivele cu baterii încorporate trebuie încărcate cu curent continuu. Acestea includ telefoanele mobile - și, de asemenea, mașinile electrice. 

 

Rețeaua electrică europeană se bazează pe curent alternativ, deoarece acest lucru permite ca sarcina electrică să fie transportată mai eficient pe distanțe lungi - fluxul de energie electrică schimbă în mod constant direcția. 

 

Cu toate acestea, bateria litiu-ion din mașina ta electrică nu are nevoie de curent alternativ, ci de curent continuu. Indiferent dacă acest curent provine dintr-o priză de uz casnic sau dintr-un panou de încărcare de perete - trebuie mai întâi transformat în curent continuu în interiorul vehiculului folosind un încărcător de bord. Și asta necesită timp. Prin urmare, încărcarea este mai rapidă la o stație de încărcare rapidă cu curent continuu. Curentul alternativ de la rețea este transformat în curent continuu și poate fi alimentat direct în baterie. Stațiile de încărcare rapidă cu curent continuu sunt disponibile în prezent doar în zonele publice, dar îți poți încărca mașina electrică mai repede acolo decât la orice altă sursă de alimentare.

 
Care sunt fazele? și de ce trei sunt cele mai bune?
În Europa, energia electrică este distribuită printr-o rețea cu 3 faze, deci există trei linii care transportă curentul electric. Acestea se numesc faze. Pentru majoritatea aparatelor de uz casnic, o fază este suficientă, motiv pentru care toate prizele convenționale de uz casnic sunt monofazate. 

Aparatele mai mari, cum ar fi cele utilizate în industrie - dar și cuptorul din bucătărie - sunt de obicei conectate la curent alternativ trifazat. Acest așa-numit curent greu oferă o putere corespunzător mai mare. 

 

În unele țări (de exemplu, Franța), gospodăriile private sunt conectate doar la o rețea monofazată. În altele, precum Germania, sunt conectate la un curent alternativ trifazat - care, desigur, poate fi folosit și pentru încărcarea mașinii electrice. Viteza de încărcare crește semnificativ în comparație cu încărcarea monofazată.

Ce reprezintă kw și kwh?
Kilowatt (kW) descrie puterea de ieșire: și anume, câtă energie consumi sau generezi la un moment dat. În schimb, kilowatt-ul oră este o măsură a cantității de energie consumată sau generată la un anumit nivel de putere într-o anumită perioadă de timp. 
Indiferent dacă este un televizor sau un încălzitor electric: aproape toate aparatele de uz casnic folosesc kilowați (kW). Un kilowatt oră (kWh) corespunde energiei pe care un dispozitiv electric (de exemplu, mașină, bec) cu o putere de 1.000 wați o absoarbe sau o emite într-o oră. De aceea, dimensiunea bateriei unei mașini electrice este exprimată și în kilowați (kWh). De exemplu, un Opel Corsa are o baterie de 50 kWh. Iar consumul de energie la 100 km este exprimat și în kWh.

Poți încărca mașina electrică practic oriunde

Sisteme de încărcare pentru orice cerință

Îți încarci mașina electrică Opel doar acasă - sau adesea în fugă, în timp ce călătorești? Poți întotdeauna să îți aloci timp când încarci - sau trebuie să fie rapid? Îți spunem ce accesorii se potrivesc nevoilor tale individuale și de unde le poți obține.

Mai multe despre încărcare: cost, timp, consum

De ce există Încărcare AC și CC, diferența dintre ele - și cum afectează timpul și costurile de încărcare? Compară timpii de încărcare ai diferitelor opțiuni de încărcare și află mult mai multe!
Putere solară
Cu un sistem fotovoltaic pe acoperiș, devii independent de tarifele de energie electrică sau de stațiile publice de încărcare. Cu toate acestea, dacă dorești să încarci cu energie solară pură, sistemul tău fotovoltaic trebuie să fie suficient de mare și să poată furniza cel puțin 1,4 kW de energie solară în plus față de consumul de curent de energie. Dacă produce mai puțină energie electrică, restul este extras automat din rețeaua publică în timpul procesului de încărcare. 
Încărcarea la locul de muncă
Este posibil să îți încarci mașina electrică privată sau hibridul plug-in la locul de muncă? De ce nu întrebi? Dacă angajații își pot încărca mașinile la o instalație instalată permanent în companie, curentul de încărcare este chiar scutit de taxe. Dacă angajatorul tău nu oferă încă acest lucru, merită să întrebi. Nu numai că obține puncte în ceea ce privește protecția mediului și durabilitatea - poate chiar câștiga bani dacă este pus la dispoziția publicului. 
Ce zici de tunete și fulgere?
Poți încărca mașina electrică în ploaie și chiar în timpul furtunilor. Chiar și atunci când este parcată afară, este echipată cu un dispozitiv de protecție la supratensiune - la fel ca stațiile de încărcare private și publice. Deci, nu există niciun pericol, chiar și în cazul extrem de puțin probabil ca fulgerul să lovească stația de încărcare sau mașina. Cu toate acestea, ar trebui să fi în continuare precaut în timpul unei furtuni. 

Autonomia care durează

Mașini electrice Opel: perfecte pentru utilizarea de zi cu zi

Naveta medie este de aproximativ 34 kilometri pe zi. Și 95% dintre toate călătoriile zilnice sunt mai scurte de 50 de kilometri. După cum poți vedea, știm totul despre autonomie și mașinile noastre electrice sunt absolut potrivite pentru utilizarea de zi cu zi.

Mai multe despre încărcare și autonomie

Cum funcționează încărcarea mașinii electrice?

Toate mașinile electrice moderne sunt alimentate de o baterie litiu-ion. Aceasta stochează curent continuu (CC). Cu toate acestea, rețeaua noastră europeană de energie electrică furnizează doar curent alternativ (AC), motiv pentru care încărcătorul de bord din vehicul are grijă de conversia în curent continuu. Acest lucru este diferit la o stație de încărcare rapidă CC: aici, curentul alternativ din rețea este transformat direct în curent continuu - motiv pentru care procesul de încărcare este mult mai rapid.

Cum îmi încarc mașina electrică acasă?

Pentru încărcarea la domiciliu, îți recomandăm să instalezi un panou de încărcare de perete AC. Chiar și cu o rată de transfer de energie de până la 11 kW, încărcarea este mult mai rapidă decât la o priză de uz casnic, care nu este proiectată cu adevărat pentru o ieșire electrică atât de mare pe o perioadă îndelungată. Dar poate fi util dacă ești acasă la un prieten și trebuie să îți încarci mașina pentru călătoria de întoarcere.

Cum poți încărca o mașină electrică la o priză de rețea?

Tot ce ai nevoie pentru a încărca mașina electrică la o priză convențională este cablul de încărcare standard de tip 2 cu care vine echipat Opel-ul tău. Cu o priză de alimentare, ai întotdeauna o opțiune de încărcare în apropiere, de exemplu atunci când îți vizitezi prietenii sau familia. Cu toate acestea, cea mai bună modalitate de a-ți încărca mașina electrică acasă este cu un panou de încărcare de perete cu 3 faze. Face încărcarea mai sigură și, de asemenea, semnificativ mai rapidă.

Cât costă încărcarea unei mașini electrice?

Poți încărca mașina electrică deosebit de ieftin la un panou de încărcare de perete acasă, pentru că atunci plătești prețul din acel moment al energiei electrice pe kilowatt oră. La o stație de încărcare publică, costurile depind de tariful furnizorului sau producătorului de energie și, de asemenea, de încărcarea cu curent alternativ sau curent continuu. La o stație de încărcare rapidă CC, poți încărca bateria la 80% în aproximativ 30 de minute - dar acest lucru costă semnificativ mai mult.