Skip To Content
Bateriilor

Avantajele bateriilor litiu-ion

Mic, compact, puternic

Bateriile litiu-ion sunt inima mașinilor noastre electrice. Acestea sunt deosebit de puternice și au cea mai mare densitate de energie în comparație cu alte baterii. Aceasta înseamnă că pot stoca cea mai mare energie pe kilogram de baterie. Bateriile litiu-ion au numeroase avantaje: datorită dimensiunilor lor compacte, mai multe baterii litiu-ion individuale se potrivesc în mașina ta electrică Opel. Așadar poți călători mai mult. De asemenea, necesită mai puțină energie pentru a răci bateria vehiculului la temperatura optimă de funcționare.

De asemenea, este bine de știut: bateriile noastre nu sunt afectate de așa-numitul "efect de memorie". Poți reîncărca bateria vehiculului electric ori de câte ori dorești - chiar și prin încărcare rapidă mobilă - fără pierderi de performanță.

 

Ciclul de viață al unei baterii

Durata de viață a bateriilor litiu-ion

Studii independente estimează că poți conduce 250.000, chiar și până la 500.000 km cu bateria unei mașini electrice. Prin urmare, durabilitatea bateriilor noastre este probabil la egalitate cu cea a motoarelor noastre cu combustie. De aceea oferim o garanție de 8 ani pentru bateriile noastre electrice sau 160.000 km de condus. Și dacă există orice motiv de nemulțumire, mașina ta va fi gata de utilizare din nou în cel mai scurt timp. Partenerul Opel poate înlocui cu ușurință o baterie litiu-ion.

 

 
Cicluri de încărcare

Există multe modalități de a-ți încărca mașina electrică Opel. La o stație publică de încărcare rapidă1, aceasta poate fi încărcată până la 80% în 30 de minute1. Cu numeroase alte soluții de încărcare, poți determina cicluri de încărcare în mod individual - alege între panou de încărcare de perete monofazat sau trifazat (7.4 sau 11 kW). 

Din fericire, priza de încredere de uz casnic  (1, 8 kW) este disponibilă peste tot. Puterea optimizată a prizei Green' up  de la Legrand (3.7 kW) oferă chiar și de două ori viteza de încărcare (aprox. 20 km autonomie pentru ora de încărcare2). 

 

1 Valoare teoretică calculată pe baza autonomiei WLTP (Procedura armonizată la nivel mondial de testare a autovehiculelor comerciale ușoare) de 337 km. La o stație de încărcare CC (100 kW). Corespunde încărcării unei baterii de la zero. Timpul de încărcare poate varia în funcție de tipul și puterea stației de încărcare, de temperatura exterioară și de temperatura bateriei. 

2 Valoarea se referă la modelul Corsa-e. Timpul de încărcare depinde, printre altele, de puterea încărcătorului de bord (OBC) integrat în vehicul, de cablul de încărcare și de tipul și puterea stației de încărcare.

 
Capacitate
Pentru a fi cu adevărat precisă, fiecare mașină electrică are două baterii: una care este responsabilă pentru deplasare. Și o baterie suplimentară de 12 volți care este responsabilă pentru pornire, închidere centralizată, lumini interioare, instrumente - la fel ca orice motor cu combustie. Energia bateriei de 12 volți menține mașina funcțională chiar și după aproximativ șase săptămâni de staționare. 
Costurile de producție ale bateriilor

Costurile de fabricație ale bateriilor litiu-ion au scăzut semnificativ în ultimii ani. În timp ce în 2010 prețul era încă 600 euro pe kilowatt oră, până în 2025 este prognozată o reducere de preț la aproximativ 83 euro pe kilowatt oră1. Acesta este unul dintre motivele pentru care mașinile noastre electrice au devenit și mai accesibile în ultimii ani. Adăugând bonusul de mediu, beneficiezi în prezent de un preț comparabil cu cel al unui Opel cu motor cu combustie internă. 

 

1 Poți găsi mai multe informații în limba engleză despre evoluția prețurilor bateriei litiu aici: https://www.statista.com/chart/23807/
lithium-ion-battery-prices/

 
1 Valoare teoretică, calculată pe baza autonomiei WLTP de 337 km. La o încărcare rapidă CC (100 kW). Reflectă încărcarea unei baterii de la zero. Timpul de încărcare poate varia în funcție de tipul și puterea stației de încărcare, de temperatura exterioară la punctul de încărcare și de temperatura bateriei.

Gestionare, înlocuire, garanție

Întreținerea bateriei

Atunci când i se face service-ul mașinii tale electrice la partenerul tău Opel, acesta verifică bateria, conexiunea de încărcare, încărcătoarele și toate conexiunile cablurilor. Așadar, tu nu trebuie să ai grija întreținerii bateriei. 

Important pentru tine: Vei primi un certificat oficial pentru baterie, care îi confirmă capacitatea sa maximă. Acest certificat face parte integrantă din valoarea de revânzare a mașinii tale. 

 
Înlocuirea bateriei
Schimbarea bateriei unei mașini electrice este o acțiune rapidă pentru Partenerul Opel: mai întâi bateria este scoasă din partea inferioară a vehiculului, înainte de a fi introdusă una nouă. Totul este gata în cinci minute. 
Garanția bateriei
Mașinile noastre electrice au o garanție a bateriei de 8 ani sau 160.000 km - pentru cel puțin 70% din capacitatea inițială de încărcare după această perioadă sau distanță. Certificatul bateriei este completat la fiecare inspecție. Așadar, vei obține un preț bun atunci când vei dori să îți vinzi mașina electrică mai târziu. 

1 Valoare teoretică, calculată pe baza autonomiei WLTP de 337 km. La o încărcare rapidă CC (100 kW). Reflectă încărcarea unei baterii de la zero. Timpul de încărcare poate varia în funcție de tipul și puterea stației de încărcare, de temperatura exterioară la punctul de încărcare și de temperatura bateriei.

2 Valoarea se aplică la modelul Corsa-e. Timpul de încărcare depinde în special de puterea încărcătorului de la bordul vehiculului, de cablul de încărcare și de tipul și puterea stației de încărcare utilizate.

Baterii și sustenabilitate

Reciclarea bateriei

După opt până la doisprezece ani de utilizare, bateriile pot fi încărcate doar la 70-80%. Acestea sunt apoi înlocuite, iat bateriile vechi sunt pregătite pentru o a doua viață. Aceasta poate însemna mai multe lucruri, de exemplu, baterii auto electrice recondiționate care stochează energie electrică din sistemele voltaice și o alimentează înapoi în rețea atunci când este necesar. 

Bateriile sunt reciclate numai după a doua viață. Alternativ, multe dintre bateriile eliminate pot fi conectate împreună pentru a forma un fel de baterie bloc, care să acționeze ca un tampon de stocare pentru energia eoliană și parcurile solare.

 
Sustenabilitate

La Opel, caracterul sustenabil începe de la achiziționarea materiilor prime și producție. Respectarea tuturor standardelor de mediu este extrem de importantă pentru noi. Printr-o producție de înaltă calitate, sfaturi în privința utilizării și întreținerea regulată, asigurăm o durată lungă de viață a bateriei. 

Recondiționăm bateriile auto electrice uzate cât mai des posibil pentru a ne menține amprenta ecologică de carbon la un nivel minim. La sfârșitul primului ciclu de viață, bateriile sunt recondiționate astfel încât să poată fi utilizate a doua oară. Abia apoi ne ocupăm de reciclarea eficientă a materiilor prime. Vezi tu - la Opel facem tot ce putem pentru a menține cât mai scăzut impactul pe care bateriile electrice îl au asupra mediului. 

 
Eliminarea bateriei
Nu trebuie să îți faci griji cu privire la eliminarea bateriei mașinii tale electrice. Deoarece testăm întotdeauna capacitatea bateriei în timpul întreținerii regulate, avem o imagine exactă a momentului în care este timpul să înlocuim - sau chiar să eliminăm - bateria. 

Tehnologie

Producție
Pentru producția lor, vehiculele electrice au nevoie de mai multe metale tehnologice decât alte vehicule. Litiul și cobaltul, în special, sunt materii prime importante pentru baterii. De aceea, lucrăm pentru a reduce cererea de materii prime - prin progrese în producție, o mai mare eficiență a materialelor și, nu în ultimul rând, o reciclare crescută. 
Componente și proprietăți

Litiul are cel mai mare potențial electrochimic dintre toate metalele, motiv pentru care bateriile litiu-ion oferă, de departe, cea mai mare densitate de energie a tuturor sistemelor metal-aer. Acest lucru are numeroase avantaje pentru mașina electrică, deoarece cu cât densitatea energetică este mai mare, cu atât bateria este mai ușoară - având aceeași cantitate de energie stocată.

O baterie electrică cântărește între 200 și 700 kg. Prin urmare, cantitatea densității de energie are o influență directă asupra utilizării și consumului. De altfel, densitatea energetică gravimetrică este dată în kilowați pe kilogram (kWh / kg).

 
Dezvoltare
Pentru a ne face mai puțin dependenți de furnizori în viitor, se construiește o giga-fabrică la uzina noastră de motoare și componente din Kaiserslautern: cea mai mare fabrică de producție de baterii din Germania. Împreună cu o fabrică în nordul Franței, vom produce un milion de baterii pe an, din 2024. 

Informații utile despre bateriile mașinilor electrice

Ce baterii sunt utilizate în mașinile electrice?

În mașinile noastre electrice sunt instalate baterii litiu-ion.  Scopul nostru declarat este de a produce baterii de înaltă calitate și în același timp accesibile. De asemenea, acordăm o atenție deosebită factorului durabilitate. În comparație cu producția convențională, vom instala baterii cu o amprentă mai mică de CO2 în giga-fabrica noastră.

Cât costă o baterie pentru o mașină electrică?

În ciuda scăderii constante a costurilor, bateria este în continuare cea mai costisitoare componentă a unei mașini electrice. Costurile de producție ale bateriilor noastre sunt în jur de 6.000€. Cu toate acestea, în combinație cu bonusurile de mediu și ratele atractive de leasing, o mașină electrică este într-adevăr o opțiune accesibilă.

Care este durata de viață a bateriei unei mașini electrice?

Bateriile litiu-ion au o durată de viață de aproximativ 8-12 ani. În timpul acesta, se pot efectua aproximativ 1.500 până la 2.500 cicluri de încărcare. Capacitatea scade odată cu vârsta, la 70 până la 80% din valoarea inițială. Aceasta depinde de metoda de încărcare, de numărul de cicluri de încărcare și de stilul de condus. Opel oferă o garanție a bateriei de 8 ani sau cel puțin 160.000 km.

Cum sunt eliminate bateriile?

Bateriile vehiculelor electrice își pierd capacitatea de încărcare în timp. Dar asta nu înseamnă că devin inutilizabile. La Opel, oferim fiecărei baterii o "a doua viață". Ele sunt reciclate numai după ce și aceasta s-a încheiat.