Skip To Content
Cunoștințe tehnice

Mașini electrice: cunoștințe tehnice de bază

Motorul electric explicat simplu

Fiecare motor electric are nevoie de o stație de încărcare sau de o sursă de energie ca sursă de alimentare. Curentul electric este apoi transformat în energie mecanică. În cazul bateriilor auto, pentru încărcare este necesar un panou de încărcare de perete, o stație de încărcare sau o priză convențională de uz casnic.
Cum funcționează un motor electric

Motorul unei mașini electrice transformă curentul din baterie în energie mecanică. Aceasta se face printr-o parte magnetică fixă (stator) și o parte mobilă (rotor) care este magnetizată prin electricitate. Dacă doi poli pozitivi sunt orientați unul spre celălalt datorită încărcării electrice, se resping reciproc - iar partea mobilă a motorului electric se rotește.

Pentru a înțelege această funcție a motorului electric, ai nevoie doar de o cunoaștere de bază a magnetismului: polii asemănători se resping, iar cei diferiți se atrag. Referitor la curentul electric, este posibil ca o parte încărcată non-magnetic să devină magnetică. Și polaritatea poate fi, de asemenea, influențată, în funcție de direcția în care circulă curentul. La fiecare jumătate de tură, direcția curentului se schimbă automat. Acest lucru asigură ca mașina să rămână permanent în mișcare și să nu se oprească în punctul mort.

 
Electrificarea dinamicii condusului
Eficiență ridicată, costuri reduse de funcționare, emisii zero - atât de mult, din numeroasele motive importante, în favoarea unei mașini cu motor electric. Dar cum este să conduci o mașină electrică Opel? Bucură-te de cuplul care este acolo instantaneu, oferindu-ți un nou tip de plăcere de a conduce. 
Eficiență ridicată
Poate că cel mai mare avantaj al unui motor electric este eficiența sa ridicată - adică raportul dintre puterea utilizată și puterea consumată. În timp ce până la o treime din energia dintr-un motor cu combustie dispare prin pierderi de căldură, mașina electrică folosește senzațional 95% din energia disponibilă pentru condus. 

Motorul electric în detaliu

Transmisia la mașina electrică

Motoarele electrice dezvoltă un cuplu similar atât la viteze mici, cât și la viteze mari. Teoretic, prin urmare, o conexiune rigidă între motor și arborele de transmisie ar fi suficientă. În practică însă, o cutie de viteze de intrare este de obicei folosită ca așa-zis reductor cu angrenaj, ceea ce reduce viteza motorului cu un factor de aproximativ 1:10.

Accelerația la o mașină electrică este comparabilă cu cea a unei transmisii automate. După pornirea motorului, tot ce trebuie să faci este să treci la "D" pentru Condus (Driving)- și ești gata pentru un start dinamic!

 
Sistemul de propulsie al mașinii electricii

Motoarele electrice dezvoltă un cuplu similar atât la viteze mici, cât și la viteze mari. Teoretic, prin urmare, o conexiune rigidă între motor și arborele de transmisie ar fi suficientă. În practică însă, o cutie de viteze de intrare este de obicei folosită ca așa-zis reductor cu angrenaj, ceea ce reduce viteza motorului cu un factor de aproximativ 1:10.

Accelerația la o mașină electrică este comparabilă cu cea a unei transmisii automate. După pornirea motorului, tot ce trebuie să faci este să treci la ""D"" pentru Condus (Driving)- și ești gata pentru un start dinamic!

 
Invertorul mașinii electricii
Invertorul este numit și convertor. Acest lucru se datorează faptului că are sarcina de a transforma tensiunea AC în 3 faze a motorului electric într-o tensiune DC pentru încărcarea bateriei la frânare. În schimb, atunci când motorul electric este acționat, tensiunea CC a bateriei este transformată într-o tensiune AC cu 3 faze. 

Informații interesante despre mașinile electrice

Cum funcționează un motor electric?

Un motor electric transformă curentul electric în energie cinetică. Și o face mult mai eficient decât o mașină cu motor cu combustie internă. Într-un hibrid, motorul electric susține motorul cu combustie, asigurând astfel un consum mai mic de combustibil.

În comparație cu motorul cu combustie, motorul unei mașini electrice are un design mult mai simplu - și este, de asemenea, mai ușor. În interiorul acestuia, schimbarea câmpurilor magnetice este transformată în mișcare. Pentru a fi mai precis, statorii integrați permanent sau, cu alte cuvinte, magneții, își schimbă constant polii datorită energiei din baterie. Rotorul așezat în mijloc sau în stator, un alt magnet, este astfel atras și respins alternativ. Acest lucru îl face să se rotească și, în final, pune roțile în mișcare.

Ce tipuri de mașini electrice există?

Există modele pur electrice (BEV), plug-in hibrid (PHEV) și complet hibrid (SHEV). 

(SHEV). Modelele hibrid au un motor cu combustie internă care este susținut de motorul electric. Acesta este încărcat de o sursă externă de alimentare în cazul modelelor plug-in hibrid și de recuperare (recuperarea energiei de frânare) în cazul celor complet hibride. Vehiculele alimentate cu baterii, cu un motor suplimentar mic cu combustie și generator, se numesc amplificatori de autonomie. Aici, motorul cu combustie începe să genereze energie electrică suplimentară pentru baterie.

Toate mașinile electrice Opel au o baterie litiu-ion, deoarece acest material este cel mai rapid, mai abundent și mai voluminos de încărcat. Bateria unei mașini electrice este formată din module individuale care pot fi înlocuite individual și sunt la rândul lor alcătuite din mai multe celule de baterii. Cu cât sunt mai multe module, cu atât este mai mare autonomia mașinii. Sistemele moderne se bazează pe așa numitele "celule de tip pouch", care sunt similare în design cu bateriile telefonului mobil. În plus față de această așa numită baterie de înaltă tensiune, există și o baterie de 12 volți care furnizează electronica de bord.

Care sunt avantajele electromobilității?

Electromobilitatea vă permite să călătoriți local cu emisii zero. Mașinile electrice sunt, de asemenea, mai economice decât vehiculele cu motoare convenționale cu combustie - și necesită mai puțină întreținere. Și datorită acționării directe, puternice, acestea nu sunt doar foarte distractive de condus,  ci vei experimenta o dimensiune complet nouă a condusului.

De ce sunt mașinile electrice mai ieftine pe termen lung?

Costuri mai mici la combustibil și energie electrică, reduceri de taxe și bonusuri de cumpărare: așadar merită trecerea la mobilitatea electrică. De exemplu, costurile de întreținere și reparații pentru mașinile electrice sunt semnificativ mai mici decât pentru motoarele cu combustie. Acest lucru se datorează faptului că vehiculele complet electrice au mai puține piese în sistemul de transmisie și în motor. Și asta asigură mai puțină uzură.