Skip To Content
Optimizează autonomia

Cum să mergi și mai departe în mașina ta electrică

Există o mulțime de lucruri mici pe care le poți face pentru a extinde autonomia mașinii tale electrice. Și chiar dacă nu poți influența totul, vei găsi câteva sfaturi utile aici

Stilul de condus

Doi factori influențează în special autonomia mașinii tale electrice Opel: cât de repede conduci și cât de mult accelerezi. De regulă, dacă îți dublezi viteza, îți reduci la jumătate autonomia. Și de fiecare dată când accelerezi, mașina ta consumă energie.

 

Acesta este modul în care poți extinde autonomia:

  • Condu încet și evită accelerarea inutilă
  • Privește înainte și anticipează pentru a evita frânarea inutilă
  • Nu utiliza modul sport dacă nu ai nevoie de el
  • Pe autostradă, încearcă să conduci la o distanță sigură în spatele unui alt vehicul care se deplasează cu o viteză constantă
  • Încercă să eviți dealurile mari și abrupte atunci când îți planifici traseul

 

Vrei mai multe sfaturi? Atunci instrumentul nostru de e-coaching Opel te va transforma cu siguranță într-un profesionist în condusul electric.

 
Greutate în plus

Greutatea mașinii tale are un efect direct asupra autonomiei. Cel mai bine este să verifici de ce greutate inutilă te poți debarasa înainte de a începe:

 

  • Asigură-te că nu există nimic în portbagaj sau pe scaunele din spate de care nu ai nevoie. 
  • Îndepărtează accesoriile inutile
  • Ai un portbagaj pentru acoperiș? Atunci dă-l jos când nu îl utilizezi deoarece crește rezistența la aer. 
 
Presiunea în anvelope

Anvelopele cu presiune scăzută înseamnă că motorul muncește mai mult (indiferent de tip), deoarece există mai mult contact pe șosea. Când vine vorba de mașini electrice, vei observa cu adevărat impactul mare pe care îl are asupra autonomiei. 

 

  • Verifică presiunea în anvelope cel puțin o dată pe lună și înainte de călătoriile lungi. 
  • Dacă este necesar, umflă-le la cea mai apropiată benzinărie conform valorilor recomandate.


Chiar merită!

 

Ce altceva contează

Viteză
Viteza are cel mai mare impact asupra autonomiei. Conform WLTP, de exemplu, dacă conduci cu o viteză constantă de 130 km/h, autonomia vehiculului tău complet electric este redusă la jumătate. Dacă viteza se dublează, rezistența aerului se cvadruplează. În concluzie: condusul rapid arde mai multă energie. 
O abordare prudentă
În timp ce viteza este un factor important atunci când vine vorba de autonomie, așa este și accelerația constantă și frânarea. De aceea este mai bine să alegi modul de condus ECO. Un stil de condus pro activ, care economisește energie, combinat cu sistemul de frânare regenerativă al mașinii tale electrice îți poate oferi o autonomie cu până la 15% mai mare. 
Dacă se apropie un blocaj în trafic, există și câteva modalități de a economisi energie. Dacă este posibil, setează temperatura interioară la o treaptă mai redusă sau utilizează încălzirea mai economică a scaunelor. Este posibil să poți opri consumatorii inutili de energie, cum ar fi încălzitorul față/spate, ștergătoarele de parbriz și luminile de fază scurtă, dar luminile de parcare vor rămâne, desigur, întotdeauna aprinse din motive de siguranță.
Încălzirea
Energia pentru încălzire provine direct din bateria vehiculului, ceea ce poate afecta autonomia mașinii tale electrice cu până la 35%, în funcție de sezon. Iată un sfat util: preîncălzește mașina electrică - de exemplu prin aplicație - în timp ce este conectată la rețea. Dacă faci acest lucru, nu vei epuiza bateria. 
Vrei să îți fie mai cald la drum? Utilizezi modul de recirculare, deoarece utilizează mai puțină energie pentru a aduce interiorul la temperatura dorită. De altfel, în ciuda zvonurilor contrare, bateria mașinii tale electrice poate funcționa la temperaturi confortabile timp de câteva ore în blocaje de trafic, chiar și în condiții de ger.
Intervalul rămas afișat pe panoul de bord este întotdeauna o predicție bazată pe stilul tău de condus. Dacă reușești să reduci consumul de energie urmând sfaturile menționate mai sus, afișajul se adaptează automat la noul tău comportament la volan.