Skip To Content
Consum de energie

Consumul de energie electrică al mașinilor electrice

Află cât de accesibil este să îți încarci mașina electrică, care sunt avantajele în comparație cu motorul cu combustie și cum poți reduce consumul de energie electrică

Atât de eficiente sunt mașinile electrice

Mașina electrică înscrie puncte, printre altele, pentru eficiența acționării sale: motorul electric transformă aproximativ 80 la sută din energia furnizată în mișcare. Dacă includeți pierderile care apar la încărcarea bateriei și furnizarea energiei electrice, obții o eficiență de 64%. Aceasta înseamnă că o mașină electrică este de aproximativ trei ori mai eficientă decât un vehicul cu un motor cu combustie convențional - eficiența unui motor pe benzină este de aproximativ 20% în condiții normale de condus.

Consumul de energie electrică în comparație cu consumul de benzină

Dacă îți poți încărca mașina electrică ieftin acasă, poți călători cu 100 de kilometri mult mai ieftin decât cu un motor cu combustie. De exemplu, încărcarea unui model Opel Corsa-e cu 50 kWh bateria va costa în jur de 15,95€ la curent prețurile la energia electrică în 2021 și este astfel în mod semnificativ mai ieftin decât să umple un motor cu combustie internă. 

În general, mașina electrică este mult mai eficientă decât un motor pe benzină. Acesta din urmă necesită aproximativ de trei ori cantitatea de energie pentru aceeași distanță. Acest lucru se datorează în principal faptului că motoarele cu combustie au o eficiență mult mai mică - o mare parte din energia generată în timpul arderii în mașină este pur și simplu pierdută.

Cât de multă energie electrică este consumată de propria stație de încărcare?

Încărcarea la stația de încărcare de acasă are numeroase avantaje, deoarece nu există nici o taxă de bază suplimentară, nici costuri de contorizare. Cu toate acestea, partea mașinii electrice din consumul total de energie electrică al gospodăriei nu poate fi urmărită cu ușurință pe factură. Pe de altă parte, poți alege în mod liber furnizorul tău de energie electrică și poți menține costurile de încărcare cât mai scăzute. Costurile totale la care trebuie să te aștepți depind nu numai de bateria din vehiculul tău, ci și de tariful tău de energie electrică.

Atât costă încărcarea mașinii electrice

Dacă încarci mașina electrică la propriul panou de încărcare de perete, vei plăti doar prețul mediu per kilowatt oră de energie electrică de uz casnic, și anume 31,89 cenți (ca de 2021). La stațiile de încărcare publice, prețul este corespunzător mai mare: curentul alternativ (AC) costă aproximativ 5 până la 10 cenți pe minut, la o stație de încărcare rapidă cu curent continuu trebuie să te aștepți până la 49 de cenți pe minut.

Optimizează-ți autonomia

Acesta este modul în care poți reduce consumul de energie al mașinii tale electrice

Consumul unei mașini electrice este exprimat în kilowați (kWh) la 100 km. Pentru Opel Corsa-e, consumul mediu de energie (WLTP) este de 16,8 kWh, pentru Opel Mokka - este de 18-17,4 kWh. 

Cu toate acestea, consumul real depinde de diverși factori: stilul personal de condus (cât de des accelerezi), natura traseului (drum montan sau plan), temperatura exterioară (iarnă sau vară), utilizarea încălzirii și aerului condiționat și orice greutate suplimentară (câte persoane sunt în mașină). 

Partea bună este că poți vedea consumul curent în orice moment al călătoriei - și există diverse modalități de a-l reduce și de a economisi astfel costurile de energie electrică. Apropo, WLTP valabil în UE - sau datele EPA din SUA - oferă o estimare realistă a intervalului.

Încălzirea și consumul de energie

Încălzirea este unul dintre principalii consumatori de energie la o mașină electrică. Prin urmare, în timpul iernii, intervalul poate fi redus cu aproximativ 10 până la 30%. Chiar mai mult în cazuri extreme, mai ales dacă mașina electrică răcită trebuie încălzită de mai multe ori pe zi pentru călătorii scurte. Cu toate acestea, există câteva trucuri pe care le poți utiliza pentru a contracara acest efect: Folosește aplicația Opel Connect pentru a îți încălzi mașina electrică Opel înainte de a porni, când este încă conectată la rețea - atunci această energie nu provine de la bateria de acționare. Utilizează recircularea aerului sau chiar doar încălzirea scaunelor în timpul condusului - acest lucru consumă mult mai puțină energie.

Factor decisiv: bateria

Consumul de energie electrică în producția de baterii

În producția de mașini electrice, producția bateriei este cel mai important factor. În afară de aceasta, totuși sunt incontestabil mai ecologice și mai favorabile climei decât vehiculele pe benzină sau diesel: atunci când folosesc mixul German de energie electrică, mașinile electrice pot exploata pe deplin, rapid, avantajele climatice față de motoarele convenționale.

Cu toate acestea, pe măsură ce electricitatea ecologică devine mai răspândită, echilibrul energetic în producție va deveni din ce în ce mai bun în viitor. A doua viață și reciclarea ulterioară a bateriilor contribuie, de asemenea, la echilibrul climatic pozitiv al acestora. Și dacă îți încarci mașina electrică Opel exclusiv cu energie electrică verde, poți chiar să îți aduci propria contribuție pozitivă.

Cea mai mare densitate de energie: bateria litiu-ion

Autonomia unei mașini electrice este determinată în primul rând de capacitatea bateriei. Toate mașinile electrice Opel sunt echipate cu baterii litiu-ion, deoarece au cea mai mare densitate de energie în comparație cu alte baterii. Aceasta înseamnă că pot stoca cea mai mare energie pe kilogram de baterie. Apropo, capacitatea bateriilor noastre litiu-ion variază de la 50 la 75 kWh.

Deoarece densitatea energetică a bateriilor auto electrice s-a dublat deja în ultimii 10 ani, ne putem aștepta ca mașinile electrice să poată fi conduse și mai mult în viitor.

Mai multe despre consumul de energie

Cât consumă o mașină electrică la 100 km?

Consumul de energie al mașinii tale electrice depinde de stilul tău de condus, de temperatura exterioară, de natura traseului și de încărcare. Cu toate acestea, valoarea WLTP, care se bazează pe condițiile de conducere de zi cu zi, îți oferă o primă impresie bună. Consumul Opel Corsa-E este de aproximativ 16,8 kWh la 100 de kilometri (WLTP).

Cât costă "Umplerea" cu energie electrică?

Totul depinde de locul în care îți încarci mașina electrică: o poți încărca deosebit de ieftin acasă, deoarece acolo plătești prețul curent al energiei electrice de 31,89 cenți/kWh pe kilowatt oră (2021). Dacă încarci complet bateria Opel de 50 kWh, te va costa 15,95 €. Încărcarea la stațiile publice de încărcare rapidă este mai scumpă. Aici trebuie să ții cont de costuri de până la 49 de cenți/kWh, care este în jur de 25 € pentru încărcarea bateriei. Acest lucru este încă semnificativ mai ieftin decât umplerea mașinii pe benzină cu combustibil.

Câți kw poate stoca o mașină electrică?

Cât de mult se poate încărca mașina ta electrică depinde de capacitatea bateriei: Opel oferă baterii de 50 kW și 75 kW. Cel mai rapid mod de a le alimenta este de la o stație de încărcare rapidă cu curent continuu. Dar chiar și cu curent alternativ, există diferențe de viteză în funcție de stația de încărcare - și, de asemenea, de încărcarea bateriei. Dacă este deja încărcată la 20-80%, încărcarea este mai rapidă. De asemenea, dacă nu este semnificativ mai rece sau mai fierbinte decât 20 de grade Celsius.

Câți kw are o mașină electrică la o singură încărcare?

Cât de mulți kilowați trage o mașină electrică atunci când încărcarea depinde de sursa de alimentare și cablul de încărcare adaptiv: dacă o încarci la un panou de încărcare de perete monofazat, se trag 3,7 sau 4,6 kW, la un panou de încărcare de perete trifazat 11 sau chiar 22 kW. La stațiile de încărcare rapidă, mașina ta electrică atrage 50 sau chiar peste 100 kW curent continuu - ceea ce înseamnă că bateria ta este încărcată până la 80% în aproximativ 30 de minute.