Skip To Content
Încărcarea Publică

Mașinile electrice și stațiile de încărcare

În germania, în martie 2021 au fost înregistrate în total 35.076 puncte de încărcare normale publice și 5.730 stații de încărcare rapidă - iar tendința este în creștere. Deci, cu puțină planificare, acoperirea distanțelor mai lungi cu mașina ta electrică nu este cu adevărat o problemă

Încărcarea la drum - este atât de ușor

Când ești la drum cu mașina electrică, poți încărca bateria într-unul dintre cele peste 22.000 de puncte de încărcare accesibile publicului. Pur și simplu activează punctul de încărcare printr-o aplicație, un card RFID sau un cod QR. Este necesar un cablu cu adaptorul corespunzător. Reține dacă priza are 16 amperi sau 32 amperi. În funcție de amperaj și de câte faze are stația de încărcare mobilă, mașina ta electrică poate fi încărcată până la 22 kilowați.
Găsește o stație de încărcare
Pentru a-ți ușura încărcarea mașinii electrice atunci când ești departe de casă - sau dacă nu poți instala propriul panou de încărcare de perete - iată o hartă utilă cu toate stațiile de încărcare din Germania, astfel încât să poți găsi una pe ruta ta sau în apropiere. 
Stațiile de încărcare publice
Există tot mai multe stații publice de încărcare unde îți poți încărca mașina electrică. Supermarketurile, parcările, facilitățile publice și hotelurile oferă din ce în ce mai multe stații de încărcare în parcările lor. Plata prin intermediul internetului printr-o aplicație pentru smartphone devine din ce în ce mai populară în rândul operatorilor de stații de încărcare. De exemplu, scanezi un cod QR la stația de încărcare. Apoi, trebuie doar să te înregistrezi ca utilizator de vehicul prin intermediul aplicației - deoarece metoda de plată este stocată în aplicație. 
Stații de încărcare gratuite
Este posibil să existe mai multe stații de încărcare gratuite decât crezi: multe utilități, primării, municipalități, restaurante, hoteluri și comercianți oferă stații de încărcare gratuite pe durata șederii sau a cumpărăturilor. Poate chiar angajatorul tău oferă stații de încărcare gratuite sau panouri de încărcare de perete mobile pentru mașini electrice? În orice caz, ar putea merita să întrebi. 

Plata la stațiile de încărcare publice

Cum funcționează de fapt încărcarea la stațiile de încărcare publice? Ce trebuie să am în vedere și cum pot fi taxat? Sau este până la urmă mai bine să ai o stație de încărcare mobilă cu tine? Poți găsi toate informațiile importante aici.
Carduri de încărcare

Dacă dorești să îți încarci mașina electrică la o stație de încărcare publică, vei avea nevoie adesea de un card de încărcare. Poți comanda unul rapid și ușor pe site-ul furnizorului preferat. Cu toate acestea, ar trebui să te gândești cu atenție la furnizorul de la care cumperi cardul de încărcare. În prezent, există peste 200 de furnizori pe piață, astfel încât uneori există diferențe mari în ceea ce privește costurile de încărcare - și nu fiecare card funcționează la fiecare punct de încărcare.

 

Apropo, obiceiurile tale personale de condus joacă, de asemenea, un rol în alegerea cardului tău de încărcare: Pentru șoferii care conduc frecvent, de exemplu, un card de încărcare cu o taxă de bază lunară este recomandat, deoarece suportă costuri mai mici sau zero pentru procesul individual de încărcare. Dacă ești un șofer ocazional, pe de altă parte, un card de încărcare preplătit are probabil mai mult sens pentru tine.

 
Sisteme de facturare

Numărul mare de furnizori diferiți de stații publice de încărcare, din păcate, înseamnă, de asemenea, că există un număr mare de sisteme de facturare diferite. Fie un card de încărcare - din care există peste 300 doar în Germania - fie o aplicație de încărcare este utilizată ca bază pentru facturare. De regulă, facturarea se bazează fie pe o taxă lunară de bază, fie pe un tarif preplătit, dar facturarea se poate baza și pe alte componente ale prețurilor.

Acestea includ, de exemplu:

  • Timpul de încărcare: Ești taxat pentru întreaga perioadă în care mașina ta electrică este conectată la stația de încărcare.
  • Cantitatea de încărcare: Plătești pentru cantitatea de încărcare - adică kWh - pe care a încărcat-o mașina ta electrică.
  • Începe încărcarea: O taxă unică care este suportată la pornirea fiecărui proces de încărcare.

 

Unii furnizori combină, de asemenea, aceste tipuri de facturare între ele sau în plus față de taxa de bază, de exemplu, taxa de bază plus suma de încărcare sau taxa de pornire plus timpul de încărcare. 

 
Stație de încărcare mobilă

Cu o stație de încărcare mobilă la bord, poți fi întotdeauna complet relaxat pe drum. Pur și simplu iei încărcătorul cu tine în portbagaj și încarci flexibil și în siguranță oriunde ai nevoie: la casa prietenilor tăi pe alee, la locul de muncă în parcarea subterană și chiar la domiciliu - cu performanțe optimizate de până la 22 kW la prize industriale, precum și la toate prizele convenționale de uz casnic.

 

Sfatul nostru: O stație de încărcare mobilă nu este doar practică pe drum, ci și o alternativă bună și sigură la instalarea unui panou de încărcare de perete în garaj sau la domiciliu. Cu toate acestea, trebuie să decizi ce model este cel mai rentabil: prețul unic de achiziție pentru stația de încărcare mobilă, dar costurile mai mari cu energia electrică și timpul de încărcare mai lung sau costurile comparativ mai mari pentru achiziționarea și instalarea unui panou de încărcare de perete, caz în care încărcarea este mai ieftină.

 

Opțiuni suplimentare de încărcare

Dacă îți încarci mașina electrică de la o stație de încărcare în parcarea subterană, angajatorul oferă un panou de încărcare de perete pentru încărcare sau pur și simplu dorești să îți cumperi un panou de încărcare de perete pentru casa ta. Află tot ce trebuie să știi.
Stații de încărcare în garaje subterane
Instalarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice în parcările subterane - acesta este un serviciu de ultimă generație oferit de operatorii de parcări subterane. În timp ce în anii trecuți au existat încă preocupări cu privire la protecția împotriva incendiilor, autorizațiile și măsurile speciale de protecție împotriva incendiilor nu mai sunt adesea necesare. Cu toate acestea, există câteva lucruri de luat în considerare. 

În calitate de proprietar de clădire, trebuie să te familiarizezi cu legile și reglementările locale privind garajele. Pe lângă schema de protecție împotriva incendiilor, ar trebui efectuată și o evaluare a riscurilor. Un planificator electric va verifica cerințele specifice amplasamentului în fiecare caz în parte și poate estima corect cerințele minime. În plus față de un planificator electric, este, în general, recomandabil să iei legătura cu operatorul de rețea respectiv înainte de a instala o stație de încărcare. Mai ales atunci când se evaluează factorul de simultaneitate, care ia în considerare câte mașini electrice se încarcă în paralel.

 

Chiar dacă nu există nicio obligație generală de a face acest lucru, este întotdeauna logic să anunți chiar și conectarea unui panou de încărcare de perete mai mic cu 3,7 kW. Acest lucru asigură înregistrarea sistemului la conexiunea la rețea, iar sarcinile viitoare ale rețelei pot fi detectate în avans.

Utilizarea stației de încărcare comercială
O modalitate excelentă de a atrage angajați cu înaltă calificare este atunci când companiile instalează o stație de încărcare sau un panou de încărcare de perete pentru ca personalul să-și încarce gratuit mașinile electrice. Pentru întreprinderi, acest lucru poate avea chiar avantaje fiscale: deoarece, spre deosebire de voucherele pe benzină sau motorină pentru angajați (care sunt considerate un beneficiu fără numerar), nu se percep taxe atunci când angajații își încarcă mașinile electrice. 
Câteva sfaturi pentru antreprenorii care folosesc un vehicul electric (sau un model plug-in hibrid) ca mașină de companie: costurile auto sunt determinate în același mod ca și pentru o mașină cu motor cu combustie internă. Cu toate acestea, determinarea costurilor de energie electrică pentru încărcarea unei mașini electrice poate fi mai dificilă. Sfatul nostru: un cost al instalării unei stații de încărcare care este utilizat exclusiv pentru încărcarea vehiculului împreună cu instalarea unui contor de energie electrică sunt cheltuieli de afaceri deductibile fiscal.
Compararea stațiilor de încărcare la domiciliu
Există câteva lucruri de luat în considerare atunci când cumperi un panou de încărcare de perete: Modelele de bază diferă în funcție de puterea pe care o oferă: 11 kW sau 22 kW. Panoul de încărcare de perete de 22 kW vă încarcă mașina electrică de două ori mai rapid - dar dacă poți încărca întotdeauna mașina electrică peste noapte, de exemplu, soluția de 11 kW este perfectă. Încărcarea mai intensă cu un panou de încărcare de perete de 11 kW protejează considerabil bateria - și astfel crește durata de viață a acesteia. 
Există o altă diferență între panourile de încărcare de perete de 11 kW și 22 kW - prima trebuie raportată doar operatorului de rețea, iar cea de-a doua trebuie să fie și aprobată. Dacă conduci o autoutilitară electrică sau un vehicul e-service - care trebuie să fie gata de utilizare din nou rapid - panoul de încărcare de perete de 22 kW poate fi mai avantajos. Cu toate acestea, panourile de încărcare de perete utilizate în scopuri comerciale nu sunt eligibile pentru finanțarea KfW. Vei primi subvenția de 900 de euro doar dacă cumperi un panou de încărcare inteligent la un loc de parcare folosit în scop privat. Dacă are mai multe puncte de încărcare, vei primi chiar și 900 de euro pe punct de încărcare.

Informații utile despre încărcarea la drum

Câte stații de încărcare există în Germania?

Un total de 35.076 puncte de încărcare normale și 5.730 puncte de încărcare rapidă au fost raportate Agenției Federale de Rețea de la 1 Martie 2021. Și numărul este în continuă creștere! Deci nimic nu stă în calea unei călătorii relaxate, chiar și pe distanțe mai lungi.

Cum găsesc stații de încărcare pentru mașinile electrice?

Înainte de a călători pe distanțe lungi, îți recomandăm să arunci o privire la harta noastră sau o imagine de ansamblu a stației de încărcare. Ești sigur că vei găsi suficiente stații de încărcare acolo pentru a-ți duce mașina electrică la destinație în deplin confort.

Care sunt costurile la o mașină electrică pe lună?

Consumul la modelul Opel Mokka-e este de aproximativ 18 kilowați oră la 100 de kilometri. La prețul curent (2021) al energiei electrice de 31,89 cenți/kWh, 18 kilowați oră costă în total 5,74 Euro. Realimentare este, prin urmare, mai ieftină decât cu un motor pe benzină. Dacă compari alte costuri, cum ar fi întreținerea și serviciul, impozitele și asigurarea, mașina electrică iese și mai în avantaj aici.

Cât de mare este valoarea curentului de încărcare pentru mașinile electrice?

Depinde de opțiunile de încărcare și de locul în care încarci. Stațiile de încărcare AC oferă, în general, capacități de încărcare de 11-22kw. Stațiile de încărcare combinate oferă în prezent până la 43KW AC la Tipul 2 și până la 150KW CC la CSS și/sau CHAdeMO.